Tények az alacsony kalóriatartalmú édesítőkről

 

Nap mint nap emberek milliói döntenek az alacsony kalóriatartalmú édesítők és az alacsony kalóratartalmú édesítőszerekkel készített termékek mellett. Az ilyen édesítőszerekkel lehetővé válik az édes ízű ételek és italok fogyasztása úgy, hogy közben csökken a kalóriabevitel, szabályozzuk a szénhidrát fogyasztást és csökkentjük a feleslegesen bevitt cukor mennyiségét. Az egészséges életmód részeként az édesítőszerek az alábbiakban nyújtanak segítséget:

A súlycsökkentésben

A cukorbetegség kezelésében

 

Az édesítők története és biztonságossága

Az Egyesült Államokban bármely forgalomba kerülő élelmiszer és ital hozzávalót széleskörű tesztelésnek vetnek alá, mielőtt biztonságosnak nyilvánítanák. A biztonságosság, az FDA megfogalmazásában azt jelenti, hogy „a kompetens tudósok megítélése szerint az adott anyagról ésszerű bizonyossággal állítható, hogy a tervezett felhasználás szerint alkalmazva az anyag nem gyakorol káros hatást.”

 

Az FDA szerint:
Az élelmiszer- és színezék adalékokat szigorú tanulmányozásnak, szabályozásnak és monitorozásnak vetik alá. A szövetségi előírások megkövetelik, hogy minden egyes anyagról, még az élelmiszerekben történő használat előtt bebizonyosodjon, hogy tervezett szintű használata biztonságos. Továbbá valamennyi adalékanyag biztonságosságát folyamatosan vizsgálják, ahogyan a tesztelési módszerek és a tudományos ismeretek fejlődnek. A fogyasztóknak biztonságban kell magukat érezniük az általuk fogyasztott élelmiszereket illetően.

Valamennyi, az Egyesült Államokban forgalmazott alacsony kalóriatartalmú élelmiszert jóváhagyták a kereskedelemben forgalmazott élelmiszerekben történő felhasználásra. Kétféle jogszabályozásnak kell megfelelniük:

FDA jóváhagyja az élelmiszer adalék célú felhasználást. Ezt a folyamatot a „Szövetségi élelmiszeripari, gyógyszer- és kozmetikai törvény” szabályozza, és a piaci engedély megszerzésének előfeltétele.

FDA felülvizsgálja, hogy az adalékanyag megfelel-e a GRAS (generally recognized as safe – általános biztonság) előírásoknak. Az FDA szerint az ebbe a kategóriába tartozó élelmiszereket a szakértők biztonságosnak nyilvánították, „1985 előtti széleskörű élelmiszeripari célú felhasználásukat alapul véve, vagy pedig publikált tudományos bizonyíték alapján”. A GRAS listán szerepelnek a sók, cukor és az olyan alacsony kalóriatartalmú édesítők, mint a Stevia / Rebaudioside A.

 

További információkért illetve az élelmiszercélú összetevők szabályozásának bővebb tájékoztatásért keresse fel az FDA honlapját.

 

Jóváhagyott édesítők

Az Egyesült Államokban jelenleg az alábbi alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek vannak jóváhagyva:

Aszpartam– durván 200-szor édesebb, mint a cukor (Equal®, NutraSweet®, NatraTaste Blue®)

Ace-K - körülbelül 200-szor édesebb a cukornál (Sunett ®, Sweet One®)

Szacharin- - körülbelül 300-szor édesebb a cukornál (Sweet'N Low®)

Stevia/Rebaudioside A- mintegy 2-300 –szor édesebb a cukornál (Stevia Extract In The Raw®, Purevia®, Truvia®)

Sucralose- - körülbelül 600 –szor édesebb a cukornál (Splenda®, NatraTaste Gold®)

Neotame- körülbelül 7000 –szor édesebb, mint a cukor

Luo han guo gyümölcs kivonat (Monk fruit kivonat) - mintegy 2-300-szor édesebb a cukornál (Monk Fruit In The Raw®, Nectresse®)

 

A jelenleg forgalmazott alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek közül csak az aszpartam tartozik a tápértékkel bíró édesítők közé, mert a test feldolgozza és kalóriát állít elő belőle. Ugyanakkor csak nagyon kevés aszpartamra van szükség az édesítő hatás eléréséhez, ezért a kalóriamennyiség elhanyagolható.

Pontosan ellenkezőleg, az olyan édesítőket, mint a szacharin, egyáltalán nem dolgozza fel a szervezet, semennyi kalóriát nem hordoznak, és ezeket gyakran nulla kalóriás édesítőszereknek is említjük.

A különböző forgalomban lévő édesítőszerekre vonatkozóan további információkat talál a Calorie Control Council honlapján.


A szakértők szerint

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek egészségügyi előnyit az egészségügyi szakemberek széles tábora támogatja:

“2008 januárjában az FDA 5-féle tápértékkel nem bíró édesítőszert hagyott jóvá az Egyesült Államokban. Ezek az aceszulfám-K, az aszpartam, a neotam, szacharin és a szukralóz. Piacra kerülésüket alapos vizsgálat előzte meg, és bizonyítottan biztonságosan használhatóak a lakosság számára, beleértve a cukorbetegeket és a várandós anyukákat.”

American Diabetes Association

 

“Valamennyi FDA-által jóváhagyott édesítőszer biztonsággal használható, beleértve a várandós és szoptató anyukákat is. Az Akadémia álláspontja szerint a tápértékkel bíró édesítőszerek használata elfogadható a terhesség alatt.”

 

Academy of Nutrition and Dietetics,
"Position of the American Dietetic Association: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners," 
2012. május

 

“A mesterséges édesítőszereket az Egyesült Államokban az FDA szabályozza. Nincs bizonyíték arra, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő édesítőszerek rákot okoznánk az emberi szervezetben.”

National Cancer Institute

 Tetejére